Jongeren Coaching


Uitdagingen bij het opgroeien:

Opgroeien van kind tot volwassene kan veel uitdagingen met zich meebrengen.

Zowel in mijn praktijk als in mijn omgeving zie en hoor ik veel klanken van jeugd die het niet makkelijk hebben. Dit varieert van ernstige problematiek op meerdere facetten van het leven tot lichte blokkades op één of enkele facetten.


Volgens statistieken kampt 1 op de 5 jongeren met mentale en emotionele uitdagingen.

Veelvoorkomende klachten zijn stemmingsstoornissen zoals depressie en angst, AD(H)D, dwangstoornissen, eetstoornissen, PTSS, tics en trauma’s. Ook subtielere problemen zoals lichte angst, zelfafwijzing, hoogsensitiviteit, moeite met school of vrienden, en het gemis van een ouder komen vaak voor.


Wanneer jongeren zich niet gehoord of gezien voelen, ontwikkelen ze soms destructieve copingmechanismen. Dit kan zich uiten in o.a het afzetten tegen personen of structuren, middelengebruik, moeite met sociale aansluiting, onderpresteren of zichzelf wegcijferen.

In welke vorm dan ook, het kan een negatieve invloed hebben op hoe je als jongere je leven ervaart en hoe gelukkig je bent. 
Het kan vervolgens soms (onnodige) jaren duren voordat jongeren, na veel vallen en opstaan, zich veilig en op hun plek voelen. Door vroegtijdig aandacht te besteden aan hun problemen, kunnen ze innerlijke rust vinden, betere studiekeuzes maken en sterker hun grenzen leren kennen.



Voor wie is deze coaching?

De coaching is bestemd voor jongeren van 12 tot 20 jaar.

Een aantal facetten waarbij jongerencoaching ingezet kan worden:


  • Een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst
  • Communicatieuitdagingen, onbegrepen voelen door de eigen omgeving
  • Moeite met uiten van gevoelens, overmatige boosheid, verdriet of agressief gedrag
  • Moeilijk (sociaal) contact maken, alleen voelen
  • Besluiteloosheid, niet weten wat je leuk vindt, overmatig piekeren
  • Verslavingen aan sociale media, gamen, middelengebruik
  • Pesten of gepest worden
  • Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij een scheiding van de ouders of het verlies van een dierbare
  • (Stemmings) stoornissen zoals depressie, angsten of dwang
  • Eetstoornissen
  • Posttraumatische stress-stoornissen en traumaverwerking 
  • Etc




Intakegesprek: de eerste stap

Ik creëer tijdens onze ontmoetingen een veilige en ondersteunende omgeving voor zowel ouders als jongeren om samen op ontdekking te gaan, te leren en te groeien vanuit de situatie. Het eerste gesprek is een vrijblijvend kennismakingsgesprek en kosteloos. Dit gesprek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en kan zowel live als telefonisch plaatsvinden. Op basis hiervan bepalen we samen de verdere richting.


Mijn benadering is holistisch en houdt rekening met alle aspecten rondom het gezin en het kind. We bespreken waar de uitdagingen liggen, welke ondersteuning er al geboden wordt en waar ouders en het kind mogelijk het overzicht missen.


Afhankelijk van de situatie kan het waardevol zijn om eerst met de ouders of voogd in gesprek te gaan. Dit helpt om inzichten te krijgen en onder andere vertrouwen op te bouwen in mijn werkwijze. In andere gevallen starten we direct met het kind. Ouders kunnen in de beginfase betrokken worden bij de sessies waar wenselijk. Op een later moment kan het voor het kind juist helpend zijn om zonder de aanwezigheid van ouders vrijuit te kunnen spreken.



Voor jongeren: wat kun je verwachten

In de eerste sessies met de jongeren onderzoeken we wat er speelt en wat hieraan ten grondslag ligt. We starten altijd met het kijken naar wie jij als persoon bent, inclusief jouw kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Vervolgens brengen we in kaart waar je tegenaan loopt en identificeren we de (mentale, emotionele en energetische) weerstanden die je ervaart. Samen bespreken we de veranderingen die nodig zijn om deze blokkades te verlichten en je systeem in balans te brengen. We stellen samen doelstellingen op die bij je passen en bespreken de tools die je al hebt om deze te bereiken. Ik geloof dat iedereen de benodigde hulpbronnen in zich heeft en help je deze bewust te maken, door middel van gesprekken, oefeningen of lichte hypnose. Elke stap tijdens de coaching gaat in overleg en met jouw toestemming.


Voor vervolgsessies maken we samen afspraken en stellen waar wenselijk een plan op. Ik werk vanuit verschillende benaderingen, afhankelijk van de persoonlijke behoefte (lees meer onder: "Over mij" of "Privésessies"). We kunnen ons in een aantal korte, losse sessies richten op bijvoorbeeld heling of in een reeks sessies richten op een allesomvattend zelfonderzoek. Bij deze laatste vorm worden alle facetten van het leven diepgaand besproken, oorzaken van problemen of uitdagingen gedetailleerd onderzocht en samengebracht in antwoorden en oplossingen passend bij jouw situatie. 


In alle gevallen krijg je ondersteuning in (energetische) heling en praktische handvatten om toe te passen in je dagelijks leven. Ook deel ik ten alle tijden mijn kennis, waarbij ik aansluit op jouw behoefte en levensfase. Hiermee beoog ik tot zelfinzicht te stimuleren wie jij als persoon bent. In sommige gevallen geef ik informatie en/of opdrachten mee naar huis. De volgende sessie gaan we dan in op de bevindingen.



Wat kun je na de sessie(s) verwachten?

  • Je wordt je bewuster van je binnenwereld en hoe deze zich verhoudt tot de verschillende aspecten van je buitenwereld.
  • Tijdens de sessies gaan we zo ver en diep als dat jouw systeem op dat moment kan verwerken. Hierdoor blijven de sessies behapbaar en liefdevol, en voorkomen we een (onnodig) lang herstel.
  • De uitwerking kan per persoon en per moment verschillen. 
  • Het is verstandig om na een sessie de tijd en de ruimte te nemen voor de integratie.
  • Een sessie werkt veelal weken en soms ook maanden door, voor deze in zijn volledigheid geïntegreerd is.
  • Vaak kun je na een sessie al een lichtheid ervaren en merken dat je positiever op eerder uitdagende situaties reageert.
  • Een blijvende verschuiving binnen het bewustzijn is ten alle tijden het geval.


Met elke nieuwe sessie zul je merken dat puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen en er een vernieuwde rust en overzicht ontstaat. 

Afhankelijk van je persoonlijke situatie geef ik advies op maat over de frequentie van sessies en komen we samen tot een passende planning.



Gezinsdynamiek en betrokkenheid:

Het heeft een enorme meerwaarde als naasten van de jongere, zoals ouders of verzorgers, mee gaan in het proces van de jongere. Jongeren zijn vaak onbewust een spiegel van wat er in de gezinsstructuur speelt. Tijdens de coaching stip ik ook aan wat ik hoor en zie bij de jongeren in relatie tot de thuissituatie. Door begeleiding en bewustzijn te bieden op bepaalde patronen in deze structuren, kan er verandering worden aangebracht. Als de thuissituatie en/of gezinssituatie meebeweegt in deze verandering, kan er een maximaal resultaat behaald worden. In sommige gevallen, zoals bij familietrauma, is het ook zeer wenselijk dat ouders of verzorgers langskomen voor een gedeelte van de heling om het trauma zo in volledigheid te kunnen brengen. 


Mochten zowel ouder(s) als kind langskomen op individuele momenten, dan kan een korting besproken worden waar wenselijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.



Mijn missie

Er is altijd een keuze en een weg om als mens in je eigen kracht te gaan staan. Elke gebeurtenis, ingrijpend of juist fijn, kan aangegrepen worden om persoonlijk en/of spiritueel te groeien. Het is mijn missie een ieder hierbij te begeleiden en ondersteunen, aansluitend op de behoefte of ruimte die er ontstaat, zodat zij op hun beurt met hun unieke gaven kunnen bijdragen aan het welzijn van deze samenleving en de wereld.



Neem contact op voor een kennismakingsgesprek, om een consult te boeken,

of om je in te schrijven voor de nieuwsbrief over toekomstige trainingen.